ייתכן שפוסט זה מכיל קישורי שותפים, מה שאומר שאקבל עמלה אם תלחצו על קישור ותרכשו דרכו פריט או שירות. זה מגיע ללא עלות נוספת מצדכם. מוזמנים ללמוד עוד בעמוד מדיניות הפרטיות

צ'יוואווה – סוגים, אופי, גידול וכל מה שרציתם לדעת ולא היה את מי לשאול

כלב הצ'יוואווה הוא הגזע הקטן ביותר בעולם ואחד הפופולריים ביותר. בנוסף להיותו חיית מחמד מקסימה עם עיניים מלאות הבעה, הוא מאוד נאמן ותמיד יגן על בעליו, הוא אינטליגנטי, סקרן וייתן את כל אהבתו למי שדואג לו.

הצ'יוואווה מתאים לגידול בדירה, פחות מתאים לילדים קטנים, מתאים לאנשים מבוגרים ויכול להיות מאוד פחדן. צ'יוואווה יכול להיות עם פרווה חלקה קצרה או ארוכה, ושני הסוגים זהים בכל חוץ מהפרווה. אם אתם רוצים לקרוא עוד על הכלב המקסים והפופולרי הזה הגעתם למקום הנכון.

מקור כלב הצי'וואווה

הצ'יוואווה מגיע מאזור מקסיקו ושורשיו הם בפרה-היסטוריה. כלבים דומים לו ניתן למצוא בממצאים ארכיאולוגיים של תרבויות עתיקות כשהמרכזי שבהם הוא הטולקים. כאשר האצטקים כבשו אותם במאה ה -12 הם אימצו את הכלב המיוחד הזה לתרבותם, ובהרבעות סלקטיביות הפכו אותו לקטן ועדין יותר.

הצ'יוואווה נהפך לחלק מרכזי מהתרבות האצטקית ואף מהטקסים הדתיים שלהם. לאחר כיבוש והחרבת התרבות האצטקית ע"י הקונקיסטאדור הספרדי הרנאן קורטס  נראה שגזע הצ'יוואווה נעלם אך באמצע המאה ה – 18 האמריקאים מצאו את הכלבים המיוחדים האלה במדינת צ'יוואווה במקסיקו והתאהבו בהם, וכך גם זכה הגזע לא רק לתחייה אלא גם לשמו: כלב הצ'יוואווה.

לחצו כאן לצלילת עומק על ההיסטוריה של הצ'יוואווה.

לצ'יוואווה היה חלק מרכזי בתרבות האצטקית
לצ'יוואווה היה חלק מרכזי בתרבות האצטקית

מאפיינים פיזיים של הצ'יוואווה

כפי שכבר הזכרנו, מדובר בכלב קטן, עדין וקומפקטי עם תנועות מהירות. הגובה של הצ'יוואווה הוא בין 15 ל – 25 ס"מ בשכמות, למרות שחלקם יכול להגיע גם ל 38 ס"מ. משקלם של כלבי הצ'יוואווה בד"כ לא עולה על 3.5 ק"ג, למרות שניתן למצוא צ'יוואוות ששוקלות יותר כתוצאה מעודף משקל או בגלל שהן גדולות יותר.

גורי צ'יוואווה מאותו שגר יכולים להיות בעלי הבדלי גודל בולטים, ואפילו בעלי סוגי פרווה שונים.

הגוף הדק שלו מעט יותר ארוך מגבוה. זנב ארוך יחסית וזקוף, ישר או נטוי לכיוון הגוף קלות. האוזניים של הצ'י גדולות, זקופות, מופרדות ומעט מחודדות, העיניים גדולות ומלאות מבע.

סוגי צ'יוואווה

הצ'יוואווה הנפוץ ביותר הוא זה בעל ראש התפוח, וחוץ מצורת הראש יש גם שני זנים ששונים בפרווה. נעבור עליהם בקצרה:

הצ'יוואווה בעל ראש התפוח: זהו הזן הנפוץ ביותר, שקיבל את השם ממבנה הגולגלת שדומה לתפוח ומעניק לו מראה מתוק. יש להם חוטם מעט קצר יותר מלזן השני (צבי). הם נולדים עם נקודה רכה בגולגולת שנקראת מולרה ושהיא יכולה להתקשות או להשאר רכה בבגרותו.

הצ'יוואווה בעל ראש הצבי: זהו אחד הסוגים הנפוצים אם כי פחות מהצ'יוואווה עם ראש התפוח; כמובן ניתן לזהות את הצ'יוואווה של ראש הצבי – שוב – על ידי צורת הגולגולת.

הצ'יוואוות בעלי ראש הצבי שונים מראש התפוח מכיוון שיש להם צורת ראש ארוכה מעט יותר, ואין שיפוע על אפם (כמו שרואים אצל הצ'יוואווה בעל ראש התפוח) וניתן לצפות שצ'יוואווה של ראש הצבי יהיה כבד וגדול מעט יותר. דבר שלא מוריד מהמראה העדין והמתוק שלהם שיגרום לכם להתאהב בהם.

בנוסף למאפיינים הפיזיים, אנו מוצאים גם שני סוגים שונים של פרווה:

• צ'יוואווה ארוכת שיער.

• צ'יוואווה קצרת שיער.

צבעי הצ'יוואווה

בנוסף לשני סוגי הפרווה, צ'יוואווה יכול להיות במגוון צבעים וטקסטורות.

הצבעים הנפוצים ביותר הם שחור, שוקולד, זהב, חום-צהבהב וקרם.

בנוסף לצבעים הנפוצים האלה הצ'יוואווה יכול להיות עם גוון כחול, אדום, כסף, שזוף, חום ואפילו לבן.

וכדי להוסיף למגוון, הצ'יוואווה יכול להיות גם עם כמה צבעים יחד בקומבינציה של טריקולור (3 צבעים), עם קווים או מנומר.

צ'יוואווה – אופי

הצ'יוואווה הוא כלב מאוד אינטליגנטי וסקרן שניתן לעצב את אישיותו לפי האילוף. הוא יכול להיות מתוק ורך או מעט ערמומי.

בכל מקרה מדובר בכלב אמיץ, מאוד ערני ואפילו קצת חסר מנוחה שתמיד יהיה מסור מאוד לבעליו ומשפחתו ויעשה הכל להגן עליהם למרות גודלו הקטן, הרבה פעמים בלי להיות מודע לגודלו הזעיר. לכן יש להזהר שלא ינסה לתקוף כלב שגדול ממנו פי 3 ויותר כאשר הוא תופס אותו כאיום.

עוד תכונה שמאפיינית את הצ'יוואווה היא רכושנות כלפי בעליו, ואם יחשוב שהבעלים מתייחס יותר מדי לכלב זר יכול להיות שהוא יגיב בתוקפנות.

הצ'יוואווה יכול להיקשר לאדם אחד, בד"כ זה שמטפל בו על בסיס יומי, אבל הוא יקשר לכל בני המשפחה וירצה מהם הרבה תשומת לב, ליטופים וחיבה לאורך כל שעות היום. לגבי זרים המצב שונה,  הוא יגלה כלפיהם חוסר אמון, דבר שמשתלב עם היותו כלב טריטוריאלי ורכושני עם בעליו.

לגבי בעלי חיים וכלבים אחרים, עם אילוף נכון הוא יכול להסתדר איתם, אבל ככלב שבמקורו הוא מאוד שבטי, הוא מסתדר להפליא עם כלבי צ'יוואווה אחרים או כלבים שקרובים אליו בגודלם. כדי שזה יקרה יש כמובן לחשוף אותו ולתת לו לשחק עם כלבים אחרים (כלבים עדינים ורגועים) מגיל צעיר. עם הצ'יוואווה זה אף פעם לא מאוחר, אבל עם כלב בוגר זה יכול לקחת יותר זמן להרגילו לחיים עם כלב או חיית מחמד אחרת.

הצ'יוואווה פחות מתאים עם משפחות שיש להם ילדים קטנים שבלי כוונה עלולים לפגוע בכלב הזעיר והעדין הזה, אך עם משפחות עם ילדים גדולים יותר שיודעים איך לשחק עם כלבים הוא יכול להתאים ולהיות חבר מושלם שלהם למשחק בבית, ובחוץ.

אילוף צ'יוואווה

כמו שכבר הזכרנו, חשוב לחשוף אותו מגיל צעיר למקומות, אנשים וחיות אחרות כדי שלא יגדל להיות כלב פחדן, פחדנות שתתבטא גם בתוקפנות כלפי כל דבר שיפחיד אותו (ובלי חשיפה מוקדמת נכונה, הרבה דברים יפחידו אותו).

הצ'יוואווה הוא כלב חכם שקל לאלף יחסית, שימוש בכלוב יכול לעזור גם לגבי מניעת חרדת נטישה וגם לגבי עשיית הצרכים. בכל מקרה אין להשאיר אותו שעות ארוכות מדי בכלוב, הכלוב לא אמור להיות עונש או בית סוהר אלא סביבה שבה ירגיש בטוח.

הצ'יוואווה מגיב טוב מאוד לאילוף בטכניקות חיזוק חיובי. חטיפים טעימים לכלבים וליטופים יקלו מאוד על תהליך האילוף של הצ'יוואווה.

טיפול וטיפוח הצ'יוואווה

לכלב הזעיר הזה יש אנרגיה אין סופית ולכן חשוב לטייל איתו, לשחק ולתת לו לרוץ כדי שיוציא את האנרגיה הזאת. רק יש לפקח עליו במיוחד בימים חמים שלא יעייף את עצמו יותר מדי.

בבית הוא יהנה לשבת על ברכיך ולשחק עם צעצועים לכלבים כדי להעסיק את עצמו.

חשוב לקנות לו רתמה נוחה בצורת V כדי לא ליצור לחץ גדול על עצמות הצוואר שלו.

לחורף כדי לקנות לו סוודר או בגד מתאים שכן כלבי הצ'יוואווה רגישים לקור.

מבחינת פרווה, למרות שהיא לא ארוכה, הוא משיר וכדאי להבריש אותה. הצ'יוואווה עם הפרווה הקצרה והחלקה צריך פחות הברשה מהצ'יוואווה ארוך הפרווה שיש להבריש אותו לפחות פעם בשבוע. ההברשה לא רק עוזרת להסיר את הפרווה המתה אלא גם מפזרת את השמנים הטבעיים של הפרווה ומחזקת את הקשר שלכם.

מבחינת רחצה, עדיף לא להגזים. פעם בחודש, חודש וחצי לכל היותר או כמובן אם הצ'י שלכם ממש לכלך את עצמו באחד מהטיולים.

כמו כל הכלבים מהגזעים הקטנים הם נוטים לסבול מבעיות שיניים וחשוב להקפיד על היגניית הפה שלהם בציחצוח שיניים וניקוי אבנית אצל וטרינר לפי הצורך.

צ'יוואווה – בריאות

הצ'יוואווה יכול להגיע לגיל מופלג של עד 18 שנים ומעלה אם שומרים עליהם בריאים ובכושר. בכל מקרה, יש סדרה של מחלות שיכולות לפגוע בו במהלך חייך. חלק מהנפוצות יותר כוללות:

  • אפילפסיה
  • תזוזה או פריקה של פיקת הברך
  • פריצת דיסק
  • המופיליה
  • בעיות עיניים
  • קריסת קנה הנשימה
  • המופיליה
  • בעיות לב

חשוב לקחת אותו לוטרינר לבדיקות שגרתיות, חיסונים או אם חושדים שמשהו לא תקין.

בנוסף לצ'יוואווה בעלת ראש התפוח יכולה להיות נקודה רכה בגולגולת שהם נולדים איתה (מולרה) ולא תמיד מתקשה לגמרי גם כאשר הם בוגרים.

הצ'יוואווה ידוע ככלב שקל לו להגיע לעודף משקל. שילוב של גודלו הזעיר והאופי המניפולטיבי שלו בכל מה שנוגע לאוכל (עיני כלב גדולות ומתחננות כאשר אתם מנשנשים משהו). רוצים לדעת מה לעשות וכמה אוכל לתת לו? לחצו וקראו על מדריך ההאכלה האולטימטיבי לצ'יוואווה בכל שלב בחייו.

איפה ניתן למצוא צ'יוואווה לאימוץ?

רוצים לאמץ צ'יוואווה? אם כן, מומלץ לחפש בעמותות פרטיות או עירוניות. למרות שמדובר בכלב גזעי יש כאלה שמסיבות שונות הושארו במקומות אלה בגלל שבעליהם לא יכולים או לא רוצים לגדל אותם.

כפי שראינו, הצ'יוואווה הם כלבים יוצאי דופן ואם בדיוק אימצתם בחור קטן על ארבע, כנסו לכאן וקבלו השראה לשם המושלם לצ'יוואווה החדש שלכם.

שאלות קשורות

כמה שנים חי צ'יוואווה?

אין שיטה בטוחה לחזות כמה זמן כלב צ'יוואווה יחיה, אך לפי המידע העדכני שקיים לגבי כלבי צ'יוואווה ניתן להעריך שצ'יוואווה יחיה בממוצע בין 15 ל- 20 שנים כאשר יש לו חיים בריאים ובעלים אכפתי.

Similar Posts