חסה לכלב – האם מותר והאם בריא לו? [וממה להיזהר]
חסה היא מאכל בריא ומומלץ לבני אדם. אבל מה לגבי חברנו השעירים? האם כלבים יכולים לאכול חסה?
התשובה היא כן! חסה רומית, ארוגולה ואייסברג מכילים 90 אחוז מים ויכולות להיות חטיף דל קלוריות לפינוק כלבכם כאשר הוא מציית לכם למשל. בכל מקרה חשוב לדעת גם את הסיכונים ואיך לתת חסה לכלבכם כדי שהוא יוכל להנות מהיתרונות שלה ומהפרכיות שלה שכלבים רבים אוהבים!
אני יודע שהכלבה שלי אף פעם לא תגיד לא לחתיכת חסה עסיסית ורעננה, בואו גלו האם ואיך לתת גם לכלבכם.
האם חסה מסוכנת לכלבים או בטוחה להם?
אתם יכולים לתת חסה לכלבכם, אבל חשוב להקפיד על כמה דברים.
לא לתת לו יותר מדי: אם תתנו לו יותר מדי, זה עלול לגרום לשלשול, ולכן אסור להגזים. כמה זה יותר מדי? זה תלוי בגודל הכלב, ובאופן כללי אסור שיותר מ – 10% מהתזונה של כלבכם תהיה מאכלים שהם לא חלק מהמזון הרגיל שלו.
סכנת חנק: בגלל שהחסה סיבית מאוד, היא יכולה להיות קשה לעיכול בחתיכות גדולות. ולכן עדיף לחתוך אותה ולא לתת לכלב עלה שלם, במיוחד עבור כלבים קטנים יותר או כאלה שנוטים לבלוע את האוכל שלהם כמעט מבלי ללעוס.
חיידקים: ודאו שהחסה נשטפה היטב ושאתם יודע את המקור שלה. כבר היו מקרים לא מעטים של חסה ממקור לא ידוע שזוהמה בחיידקי אי-קולי, ליסטריה או סלמונלה. חשוב להיות זהירים במיוחד לגבי החסה שאתם קונים כדי שאף אחד בבית (כולל חיית המחמד שלכם) לא יחלה.
אזהרה!
למרות שכמו שראינו חסה לא מסוכנת לכלבכם, לא כך עם ירקות עליים אחרים. תרד למשל, על אף שהוא מכיל כמויות גדולות של ויטמינים A, B, C ו-K, הוא גם עשיר מאוד בחומצה אוקסלית שחוסמת את יכולת הגוף לספוג סידן ועלולה לגרום לנזק לכליות. קייל הוא עוד ירק עלי שמכיל מספר תרכובות טבעיות שעלולות להיות מזיקות, כולל סידן אוקסלט – שעלול להוביל לאבנים בכליות ושלפוחית השתן – ואיזוטיוציאנטים, שעלולים לגרום לגירוי קל עד חמור בקיבה.
האם חסה טובה לכלבים?
לפני שנדבר על הערכים התזונתיים שלה חשוב לציין שמדובר בשלושת הסוגים שציינו קודם: חסה רומית, אייסברג וארגולה.
החסה מכילה את הויטמינים ומינרלים הבאים כאשר הערך התזונתי המדויק משתנה בין סוגי החסה השונים:
- בטא-קרוטן (פיגמנט אדום-כתום שהופך לויטמין A) ומהווה מקור נהדר לסיבים.
- ויטמין K שמסייע בקרישת דם.
- סידן שבונה עצמות חזקות, שיניים ותומך בפיתוח הרצועות והשרירים. זה גם תומך בלב חזק ובמערכת עצבים בריאה.
- ויטמין B9 הידועה גם כחומצה פולית. זה חיוני לתפקודים מטבוליים תקינים כמו סינתזת DNA וייצור תאי דם אדומים.
- אשלגן שהוא אלקטרוליט המסייע בתפקודי הלב, העצבים והשרירים (חסה אייסברג מכילה את הכמות הנמוכה ביותר של אשלגן מכל הירקות.)
- כלורופיל שהוא היתרון הבריאותי הידוע ביותר של חסה ואולי הסיבה העיקרית שבגללה כלבים אוהבים לאכול עשב.
מעבר לכך היא מורכבת ברובה ממים (90%) כך שהיא בהחלט יכולה להוות תוספת נוזלים קטנה לכלבכם.
עם זאת, למרות שהכלב שלכם יכול לאכול חסה זה לא אומר שאפשר מהסלט שלכם! חוץ מתבלינים הסלט שלנו יכול לכלול מרכיבים אחרים, כגון בצל, שרעילים לכלבים. אבל, באופן כללי, זה בסדר להגניב לכלב שלך חתיכת חסה מדי פעם.
איך לתת חסה לכלבכם?
לפני שאתם מאכילים את הכלב שלכם בחסה או כל מזון חדש, מומלץ לבדוק עם הווטרינר שלכם רק כדי להיות בטוח שאין סיבות בריאותיות להימנע מכך שכן כל כלב הוא
חסה טרייה מהגינה דורשת שטיפה קפדנית כדי להסיר חיידקים או חומר הדברה; ויש לחתוך אותה לחתיכות קטנות כדי שלא תהיה סכנת חנק לכלבכם.
תכולת המים הגבוהה הופכת את הירק הפריך הזה לחטיף נהדר דל קלוריות, מעניק לחות ביום קיץ חם.
אם לכלבכם בעיות עיכול אז כדי לעזור בעיכול ובלעיסה של העלים הסיביים ניתן לאדות אותה ולהוסיף לקערת האוכל של הכלב שלכם.
שלבו חסה עם פירות וירקות שונים שמותרים לכלבים כגון מלפפון ותפוח עץ. אפשר אפילו להקפיא את התערובת עם מעט יוגורט יווני (ללא תוספת סוכר) לנשנוש קריר לימי הקיץ החמים.
מוזמנים לקרוא כאן עוד על מאכלים של בני אדם שמותרים לכלבים וכאלה שמסוכנים.